Champagne – Basis-viden, citater og mad-sammensætning

Champagne er vin, en mousserende vin; men der er stadig mange detaljer, som de fleste ikke ved, og som bestemt er værd at vide!

“Champagne er ikke altid tør. Den kan være demi-sec (Halv-tør) hvilket, for Champagne, betyder “Sød” “

Så i anledning af min intronisering som Dame af Champagne Ordnen, vil jeg forsøge at tage Champagnen ned i øjenhøjde, og sørge for at aflive myterne, forklare om facts’ene, og holde en hyggelig og let tone med et par kendte Champagne-citater til sidst. Der er flere billeder fra introniseringen i bunden.

Dette indlæg bliver lidt langt, så det bliver med en indholdsfortegnelse:

 1. Intro til Champagne
 2. Hvordan bliver Champagne lavet?
 3. Værd at vide om Champagne
 4. Madsammensætning
 5. Citater om Champagne 

 

I. Intro til Champagne

Først og fremmest er champagne faktisk en vin. Udviklet fra druesorter som chardonnay, pinot meunier, pinot noir osv. Champagne kræver en meget vigtig opmærksomhed under udarbejdelsen.

En af de store forskelle mellem Champagne og stille vine er, at årgangen ikke altid vises, især på industrielle markeder. Ofte blander man druer fra forskellige årgange, forskellige regioner og faktisk også forskellige typer – For i Champagne er det nemlig tilladt, og faktisk nødvendigt at blande rød- og hvidvin for at få en rosé!

Hver vinmager og hvert champagnehus, har sin egen stil når det kommer til Champagne. De bruger derfor forskellige metoder.

Nogle sorterer deres Champagner i druesorter: f.eks. chardonnay, pinot noir, pinot meunier. (99% er af disse 3)

Nogle sorterer deres Champagner i årgange, men det tager minimum 3 år før en årgangs-Champagne kan sælges.

Nogle sorterer deres Champagner i regioner: f.eks. Aÿ, Marne-dalen, Côte des Blancs, Côte des Bars

En non-vintage champagne skal modne i minimum 15 måneder, så derfor laver de færreste “Vintage” Champagner hvert år. De fleste laver dog “Vintage” Champagner på de rigtig gode år såsom 2008, 2002, 1996 og 1990.

2. Hvordan bliver Champagne lavet?

Champagne kan blive høstet med hånden eller ved maskine, bærene sorteres derefter i kælderen, for kun at holde de bedste af de bedste druer. Til sidst gæres/fermenteres de som en almindelig vin. Hver druesort kommer i sin egen tank.

Når vi så er færdige med gærings-processen, så samler man, som en ægte lille kemiker, den sammensætning af druesorter som man ønsker – F.eks. 70% Chardonnay og 30% Pinot noir.

Dyrkede druer i Champagne:

 • Chardonnay (29%) Blanc
 • Pinot noir (38%) Noir
 • Pinot Meunier (32%) Noir
 • Arbanne (<1%)
 • Petit Meslier (<1%)
 • Pinot Blanc (<1%)
 • Pinot Gris / Fromenteau (<1%)

Så skal det på flaske!

Når sammensætningen er færdig, bliver disse cuvees sat på flasker, som regel foregår dette i foråret. En lille væske (sukker blandet med en gammel vin) lægges til flaskerne for at opnå en sødme i vinen og især til at lave bobler! Dette hedder “Prise de mousse” som betyder “skummet’s tiltag”. Disse flasker bliver hermetisk (Lufttæt) forseglet og derefter efterlades de uforstyrrede i kælderen.

En ekstra fermentering!

 

Det er langt fra over! Én til fermentering begynder i flasken. Takket være den tilsatte spiritus vil sukkeret i vinen blive til alkohol og også til kuldioxid. Dette er tidspunktet for indstillingen på lameller. Flaskerne opbevares vandret på lameller ved 10 ° C i flere måneder.

En ordentlig rystetur!

En lang håndlavet proces som er blevet mekaniseret gennem årene, idet omrøring gør det muligt for de døde gær og aflejringer at koncentrere sig i bunden af ​​flasken.

Nakkeflaskerne vippes nedad, og hver dag i 3 måneder bliver de drejet en kvart omgang. Flasken kan således forblive adskillige år for at begynde sin opdræt.

DÉGORGEMENT

Nøglefasen for at udvikle en champagne! Flaskens hals placeres med hele aflejringen i en iskold blanding af nitrogen. Depositummet bliver således omdannet til en isterning og vil blive udvist ved åbningen under tryk af kuldioxid indeholdt i flasken i flere måneder eller flere år.

DOSERING

En lille mængde vin undslap på tidspunktet for disgorgementet. For at erstatte dette tomrum tilføjer vinproducenten en mængde sukker, ekspeditionslikøren.

Sidstnævnte kan være mere eller mindre “dosée/doseret”. Mellem 33 og 50 gram sukker får vi en demi-sec champagne, mellem 6 og 15 gram, en Brut champagne og endelig mellem 0 og 6 gram er det en champagne ekstra-brut eller non-dosée (ikke-doseret) eller nature.

 

3. Værd at vide om Champagne

 1. Champagne er vin, en mousserende vin – Produceret på en speciel metode kaldet “Méthode Champennoise”
 2. Champagne kan kun være Fransk, og kun være fra området Champagne, alt andet kan f.eks. hedde Spumante, Cava, Crémant etc. Men kommer det ikke fra området øst for Paris som hedder Champagne – Så er det ikke en Champagne.
 3. Champagne er ikke altid tør. Som nævnt under “Dosering”; så kan den være demi-sec (Halv-tør) hvilket for franskmænd betyder “Sød” 😉
 4. Ligesom alt andet vin så skal Champagne helst ligge ned. Hvis du ikke skal drikke din champagne med det samme vel at mærke. Champagnen udvikler sig nemlig hele tiden, fra den første gæring til proppen kommer i – og tilmed lang tid derefter. Du skal helst opbevare din champagne mørkt og køligt (optimalt er det 10-13 grader)
 5. Champagne har ikke altid en årgang. Langt de fleste champagner består faktisk af vine fra flere forskellige årgange, og er blandet lige præcis, så de rammer hvert champagnehus’ karakteristiske signatursmag. Det er derfor, der typisk ikke er et årstal på flasken. Vintage champagne er mere sjælden og er champagne skabt på druer fra ét enkelt år. Og det kræver igen at det enkelte års høst er er ekstraordinær. Derfor bliver der ikke lavet vintage champagne hvert år.
 6. En non-vintage champagne skal modne i minimum 15 måneder og for en vintage champagne er det minimum 3 år der gælder. Hos Devaux og Jacquart, er vintage 2008 knap lige kommet ud, for selvom de er “klar” så er det ikke altid man vil sælge dem, før de har en vis alder.
 7. Champagne blandes af forskellige druer. Den klassiske champagneblanding består af tre druesorter: Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay i forskellige blandingsforhold. Og jo Pinot Noir er en blå (eller rød om man vil) drue, men derfor kan man stadig godt lave ‘hvid’ champagne af den. Den presses nemlig kun ganske let, så farven fra skallen ikke kommer med.

4. Madsammensætning

Siden forskellige Champagner bliver lavet på forskellige druer, og med forskellige doseringer og stilarter, så er det svært at pin-pointe præcist hvad de passer bedst til. Men en gammel fransk tommelfingerregel lyder således:

 • Til apéritif og til forretter skal man have en Brut, extra-brut eller Nature (Non-dosée)
 • Hovedretter med fisk og lyst kød passer bedst sammen med “Blanc de blancs” (Hvid Champagne på hvide druer)
 • Hovedretter med rødt kød og tunge gryderetter skal bruge en mere vinøs Champagne, som en “Blanc de Noires”
 • Alt hvad der er meget saltet skal absolut have en Brut.
 • Til desserter og oste passer en Demi-sec, eller den sjældne Champagne Doux (Endnu sødere) aller bedst til. Så til nytårs kransekagen, og de fine desserter, skal man huske at vælde Brut’en fra!

Chokolade og kager passer faktisk slet ikke til champagne generelt, men enkelte demi-sec kan godt gå an.

FUN FACT: En god Brut passer UTROLIG godt til McDonald’s mad!

 

5. Citater om Champagne

“Come quickly, I am tasting the stars!” Dom Perignon (Opfinderen/skaberen af Champagne)

“Meeting Franklin Roosevelt was like opening your first bottle of Champagne; knowing him was like drinking it.” Winston Churchill

“Champagne is the one thing that gives me zest when I feel tired” Brigitte Bardot

“Why do I drink Champagne for breakfast? Doesn’t everyone?” Noel Coward

“There comes a time in every woman’s life when the only thing that helps is a glass of Champagne.” Bette Davis

“Champagne is one of the elegant extras in life” Charles Dickens

“Champagne! In victory one deserves it, in defeat one needs it.” Napoleon Bonaparte

“I only drink Champagne when I’m happy and when I’m sad.” Lily Bollinger

“Champagne is the only wine that leaves a woman beautiful after drinking it.” Madame De Pompadour

“Too much of anything is bad, but too much Champagne is just right.” Mark Twain

“Champagne, if you are seeking the truth, is better than a lie detector.” Graham Greene

“My only regret in life is that I didn’t drink enough Champagne” John Maynard Keynes

“I only drink Champagne on two occasions, when I am in love and when I am not” – Coco Chanel

“The feeling of friendship is like that of being comfortably filled with roast beef; love is like being enlivened with Champagne.” – Samuel Johnson

“Champagne and orange juice is a great drink. The orange improves the Champagne. The Champagne definitely improves the orange.” – Philip, Duke of Edinburgh

“Remember gentlemen, it’s not just France we are fighting for, it’s Champagne!” – Winston Churchill

“In a perfect world, everyone would have a glass of Champagne every evening.” – Willie Gluckstern

“Champagne…it gives you the impression that every day is Sunday.” – Marlena Dietrich

“Pour the Champagne and let its mousse rise,like thousands of sparkling smiling eyes.”- Jared M. Brown

“There is nothing more beautiful than a sunset, viewed over a glass of chilled Champagne.” – Jared M. Brown

“Champagne, King of Wines and Wine of Kings.” – Prince Orlofsky

“Champagne should be cold, dry and hopefully, free.” – Christian Pol Roger

“Pleasure without Champagne is purely artificial.” – Oscar Wilde

“If life brings you troubles, drink some Champagne, then your problems will just become bubbles…” – Anonym

“He who doesn’t risk never gets to drink Champagne.” Et gammelt russisk ordsprog.

 

                

2 thoughts on “Champagne – Basis-viden, citater og mad-sammensætning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *