Hvordan skal etiketten fortolkes?

Etiketter på vine kan være en jungle uden lige. Er det druen, området eller navnet der står med stort? Hvad skal man kigge efter, og hvad er lovkrav? Hermed en lille guide til at finde ud af hvad du kan, og burde læse dig frem til.

 

For en gangs skyld, er det overkompliceret-for-ingen-verdens-nytte-franskmændene som har gjort det nemmest. Der er nemlig utroligt strenge krav for, hvad man må printe på sine etiketter, når det kommer til vin. For at det ikke skal være løgn, er der et specifikt vin-politi i Frankrig, samt advokater der specialiserer sig i vin-love. Det går jo ikke at man får skrevet “Grand Cru“, eller en stor AOC på, når vinen ikke engang er en Bag-in-Box værdig.

Du kan springe lovkravene over, hvis det bliver for tørt, og hoppe direkte til hvordan du læser etiketter.

Franske vines etiketter :

SKAL have enten et navn, eller et Château/Domaine. En vin med et Brand-navn behøver ikke at have “Chateau” eller “Domaine” stående. Det samme gælder for alle lande, og alle har som regel Chateau’et, Brand-navnet eller Domaine’et stående med største bogstaver. Et par enkelte vine, får lov til at have druesorten stående med større skrift, end navnet. (Såsom Grand Sud’s meget kendte “Merlot”)

Alle franske vine skal have “herkomsten” skrevet på front-etiketten

I rækkefølge af kvalitet/prestige:

 • Appelation (AOC/AOP)
 • Indication Géographique Protégée(IGP) – Beskyttet geografisk indikation
 • Vin De France (VDF) – Fransk Vin
 • Vin De Table (VDT) – Findes ikke længere efter årgangen 2010, den blev erstattet med Vin de France.
 • Vin De Pays (VDP)  – Findes ikke længere efter årgangen 2010, den blev erstattet med Vin de France.
 • Vin Délimité de Qualité Supérieure (VDQS) – Findes ikke længere efter årgangen 2010, den blev erstattet med Vin de France.
 • Vin De la Communauté Européenne (VDCE) – Europæisk vin (Kommer oftest på Bag-in-Box)

Jeg nævner de 3 som ikke bruges mere, da der stadig kan være flasker fra 2010 og før, som har denne tittel.

 

Andre lovkrav som også må stå på bagetiketten:

 • Alkohol-procenten : Må rundes op til 0,9% op- eller ned. Så en vin på 13,1% må godt rundes op til 14%.
 • Producent eller aftapning-sted : En producent vin ikke nødvendigvis sætte sit navn på al sin vin, og sælger det derfor i store tanke til en “Négociant”. Som derefter tapper den på egne flasker, og smider sit eget navn på, eller køber et sekundært Château-navn af producenten. Derfor er “Mise de Château/Mis en Bouteille au Château” så vigtigt!
 • Mængde i flasken : Tænk hvis man blev snydt med et par ml! Som regel er en almindelig vin på 75cl.
 • “Indeholder Sulfitter” “: SKAL stå på en af etiketterne(For- eller bag-). I nogle lande, såsom Danmark, skal det stå på dansk også.

Italienske vines etiketter:

Start med at skrive Amarone på flasken… Går den, så går den. Hvis ikke, så bestik den rigtige person og fortsæt herefter.

 

Det er nemt at kritisere Italienerne for deres omgang af regler, men sandheden er at der findes utrolig god vin i Italien, og de har faktisk love. Det store problem er bare, at de ikke rigtig bliver opretholdt, medmindre de bliver opdaget af importøren.

Italienske Klassifikationer i rækkefølge:

 • Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG ) – Svarer nogenlunde til den franske “AOC
 • Denominazione di Origine Controllata (DOC)
 • Indicazione Geografica Tipica (IGT)
 • Vino da Tavola

Producenten er oftest identificeret med Tenuta, Azienda, Castello eller Cascina, stående først, som er forskellige termer for producent/domaine.

Spanske vines etiketter:

Det er ikke for sjov, at landet der sælger næst-mest vin i Frankrig er Spanien. Det er ligesom Tyskland for Franskmænd. Billige cigaretter, og billig vin.

Klassifikationerne går således i Spanien:

 • Vino de Pago – Ydermere er der Denominación de Pago (DO de Pago) Som er en betegnelse for individuelle single-estate vine med et internationalt rygte. Der findes 17 vine med statussen DO de Pago.
 • Denominación de Origen Calificada (DOCa/DOQ – Denominació d’Origen Qualificada in Catalan)
 • Denominación de Origen (Denominació d’Origen in Catalan – DO)
 • Vinos de Calidad con Indicación Geográfica (VCIG)
 • Vino de la Tierra (VdlT)
 • Vino de Mesa (VdM)

 

 

Sådan LÆSER du en vin-etikette:

 

En ret typisk type, er Brand-vinen som er bakket op af slottet/Domaine’et/Chateau’et

Disse 2 er eksempler på front- og bagetikette på samme vin. Det er en brand-vin fra et Château, hvor producenten har solgt noget vin i tanke, som han ikke selv ville sælge på flaske. Så aftapningen foregik ikke hos producenten. Vinen har dog stadig et Château-navn på, da producenten har givet/solgt tilladelse til at bruge navnet.

Det sker typisk af følgende grunde:

 • Vinen er ikke god nok til, at producenten vil sætte sit eget navn og kvalitets-stempel på (Typisk hvis vinen kommer fra producentens yngste marker)
 • Producenten har brug for hurtige penge
 • Producenten har produceret for mange Hl i forhold til kvoten, der er blevet sat pr. Ha for hans område.

 

De typiske store Chateau/Domaine-vine fra henholdsvis Bordeaux og Bourgogne:

 

Bourgogne-producenter kan godt lide at specificere marken’s navn, hvilket begrænser dem til en vis mængde produktion. Hvorimod at man i Bordeaux blander et udvalg af sine druer og marker sammen, når de er færdige og ældet separat. Så man rammer det bedste mulige resultat hvert år.

Derefter har man en række vine, som kun har lovkravet på fronten. Det er bare et navn og en herkomst. Og der skal man så gå til bag-etiketten for at få flere informationer. Da det faktisk oftest er dem, som har flest nyttige informationer på bagetiketten.

 

 

Italienerne har flere måder at beskrive en vin… De kan finde på at skrive “Rødvin fra …*Område*” “Ædel vin fra…*Område*”, “*Område* rødvin”… Og det betyder i bund og grund præcis det samme. (Rosso di…/Vino Nobile di…/….Rosso). Og nogle gange skriver de bare regionen og klassifikationen på

 

 

Så længe aftapning-stedet matcher producenten, er du godt på vej til at have fundet en god flaske. Du står i hvert fald med en vin, som producenten selv er stolt af. Det kan være skrevet med “Aftappet af… “, eller aftappet på Domaine’et, (Mis en bouteille au Chateau/Imbottigliato All’Origine Nella/Embotellado por… f.eks.)

De vine som har Geografiske klassifikationer (AOC/DOC etc.), skriver sjældent druesorter på front-etiketten, da de oftest kun kan være et par enkelte. Så der skal man bare vide det.

Men når man kommer længere ned i klassifikationer, skriver man oftest druesorten hvis det kun er én enkelt, og ikke en blend af flere.

 

 

Konklusion: Kend dine druesorter og vælg altid en vin der er aftappet af producenten. Her har du de 18 ædle druer, så du ikke tager fejl af dem, og forveksler dem med et område.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *