Myter om vin 2

Myte: Man skal have Brut Champagne til kransekage nytårsaften.

En Brut Champagne går rigtig godt til rigtig mange ting – Især mange overraskende ting, såsom McDonald’s mad. Og det er især pga. saltindholdet i maden. Så derfor er Brut (tør) Champagne jo ikke en god ting til de søde kransekager. Der skal man ud og have fat i en “demi-sec” eller en “doux” som er dét sødere. Den store kontrast af det tøre med det søde er nemlig ikke god for noget som helst, udover at holde en tradition i live, om en flaske Veuve Clicquot (den gule enke) til kl. 12. For flere informationer omkring Champagne, kan du læse opslaget “champagne basis viden citater og mad-sammensætning”

 

 

Myte: Gamle vine er bedre end unge

Mange vine kan slet ikke blive ældre en 5 år, for så bliver de til eddike, eller helt tynde uden smag, eller oxiderer, hvor de begynder at smage af sprit. Men man kan næsten altid stole på en Bordeaux fra de gode årgange (se Tips tricks og tommelfingerregler) Derefter er det en smagssag; nogle er til gamle vine, fordi de har mange flere nuancer og lag, og nogle aromaer som man ikke finder i nyere vine. Andre kan ikke fordrage smagen af gamle vine, fordi de mener den er flad, eller smager muggen. Men der er absolut intet, der slår et godt glas vin, som har ligget rigtigt i 20+ år, i min optik! Vine med nogle år på bagen, har det med at være dyrere, fordi nogen skal jo betale for, at de er blevet opbevaret rigtigt i al den tid. Men i Danmark er 95% af al vin, som bliver solgt i butikker under 5 år gammel, og den bliver drukket i ugen der følger.

 

Myte: Alt med bobler kan hedde Champagne

Champagne SKAL komme fra området “Champagne” øst for Paris, og de skal laves på en bestemt metode der hedder “Champenoise”. Se også : Champagne – Basis-viden, citater og mad-sammensætning

Men der er en lille undtagelse; de Amerikanske vinproducenter, som lavede mousserende hvidvin inden 2006, og kaldte dem “Champagne” akkompagneret af produktions-området såsom “Champagne of California” eller “California Champagne” har fået lov til at beholde det. Staten Oregon har helt forbudt brugen af ordet “Champagne”, men enkelte producenter har valgt at beholde. De skal dog, som skrevet, notere hvor den kommer fra – De må ikke kun skrive “Champagne”. Så hvis det står som enestående ord, kan du trygt stole på at den er fransk, og fra det rigtige område. De er nemlig så emsige i syndikatet, at de engang sagsøgte Frisko for brugen af deres ord til deres is: Champagne-Brus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Champagnen på billedet er en årgangs-Champagne fra Devaux

 

Myte: Vine som er ældet på fad er bedre end dem som er på stål-tanke

Det er delvist rigtigt! For siden det er dyrt og tidskrævende, at opbevare sin vin på egefade, så gør man det som regel kun for sine bedste druer. Men egefads-opbevaring er en kunst, meget få mestrer. Der skal nøje vælges tønder; type, størrelse, træsort, mærke/producent, brænding, alder etc. Og derefter skal vinene smages til meget oftere, da de ikke er ligeså stabile som på en stål-tank. MEN en uhyggelig mængde vin-producenter, smider bare træ-spåner/stykker i deres ståltanke, for at give det egefads-smagen. Og andre lader deres vine få alt for meget smag af træ, for at dække over, og kompensere for en mangel på kvalitet.

Myte: Vine skal åbnes halve og hele timer før servering

Dette er blevet en myte med tiden – For i “gamle dage” lavede man vin på en helt anderledes måde, og der drog vinen fordel ved at få lidt ilt, inden man serverede den. Men nu om dage, får vinen ilt under produktionen, for at give den 5 år på bagen fra start af. Og det er man begyndt at gøre, i slutningen af 90’erne, fordi forbrugeren netop var begyndt, at drikke vinene med det samme, i stedet for at opbevare dem i flere år.  For at opsummere, så har producenten iltet vinen, så du ikke behøver at gøre det – Du kan bare nyde udviklingen som den udfolder sig, men du kan også sagtens ilte den, og sikre din en “åben” vin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *