Tips, tricks og tommelfingerregler.

 Lyd som en connaisseur til middagsselskabet, hvis der kommer Bordeaux på bordet. Du kan i så fald bruge disse tricks med sikkerhed. Tricks’ene er ikke altid gyldige for alle vine, så for at være sikker, burde de hovedsageligt benyttes til Bordeaux-vine/cabernet’er/Merlot’er og blends af disse. Og hold endelig ikke tilbage med at udtrykke din glæde over, at værten har valgt at servere Bordeaux!

Hvordan kan du “gætte” alderen, med rimelig præcision?

Vinens alder kan du se på farven, når du hælder glasset på skrå over noget hvidt, med et godt lys (hvidt lys!):

 1. Ung Cabernet
 2. Moden/gammel Cabernet/Merlot
 3. Ung Merlot

Man skal kigge på kanten af vinen, hvor der er mest farve. Farverne går igennem denne skala i bund og grund:

 

Er denne vin fra en god årgang? Vær rimelig sikker med disse nemme huskeregler

 

Der en nem tommelfinger-regel for årgangene – Hver 5. år er helt fantastisk, og for at gøre det endnu nemmere, så er det de runde og dem som ender på 5. (1985, 1990, 1995, 2000, 2005, 2010, 2015)

Men der er et par anormaliteter:

 • 1982 er den bedste årgang indtil 2016 (regner vi med – da 2016 cru’erne ikke er færdige endnu)
 • Der er 2 trilogier af gode årgange i de seneste 40 år: 1988, 1989 og 1990 – 2014, 2015 og 2016.

Alle årgange som ender på 7 er dårlige for Bordeaux. (1987, 1997, 2007 og 2017)

Specielt 2 årgange var/kommer til at være elendige: 1991 og 2017 – da begge år fik vin-planterne frost, efter de var begyndt at blomstre. Hvilket gør, at der rent faktisk ikke kommer druer på planterne. Det ramte alle, men i forskellige grader. Hos de store cru’er har de fløjet helikoptere over vinmarkerne, for at cirkulere luften, og forhindre frosten, så de har reddet det meste af deres høst. I min familie har vi mistet 30-50% af vores høst, afhængigt af markerne. Og vi burde jo næsten have vidst det, da det ender på ‘7 ! Det skal også nævnes at vi i 2013 fik hagl, som ødelagde en masse vinstokke, og dermed høste, i 2-3 år frem, for rigtig mange (især i Entre-deux-mers). Og kvaliteten på det resterende var virkelig dårlig – dog stadig slået af 1991 og nok også 2017 (kvaliteten kendes jo ikke før vinifikationen er færdig).

Hvilken temperatur skal rødvinen optimalt have? (tommelfingerregel)

 • Opbevaring : 2 grader varmere end alkoholprocenten (F.eks. vine på 13% skal opbevares på 15 grader)
 • Servering : Nulpunktet hedder 14-14 og derfra skal de gradvist gå fra hinanden, hvor at den skal blive koldere for højere alkoholprocent. Så f.eks: 13%=15 grader, 12%= 16 grader og så 14%=14 grader)

Hvilken temperatur skal hvidvinen optimalt have? (tommelfingerregel)

 • Opbevaring: 2 grader koldere end alkohol-procenten (F.eks. vine på 11% skal opbevares på 9 grader)
 • Servering:
  • Tørre vine (Sauvignon blanc – oftest i grøn flaske) skal serveres ved 9-11 grader.
  • halv-søde og søde vine (Sémillon og Muscadelle – Oftest i klar flaske, og vinen har gylden farve) skal serveres ved netop den grad alkoholprocenten har så: 12% = 12 grader, 13% = 13 grader etc.

Når vinen skal smages:

 • Duft til den over 3 gange på 1 minut, og snur glasset imellem hvert “snif”. Da vinen åbner sig hurtigst i starten.
 • Hav munden åben når du dufter til den (ikke for tydeligt, men nok til at der kommer ilt ind i munden) Når du gør dette, får du hele indtrykket af vinen ind, da luften cirkulerer igennem hele systemet på den måde. Du er velkommen til at forsøge med åben og lukket mund – Der er stor forskel!
 • Glasset skal være det rigtige, da selv vand smager anderledes i forskellige vinglas. Men heldigvis er de fleste standard glas lavet i Bordeaux stilen.

Men husk aldrig at krydse grænsen, og blive en vin-snob. Dem er der ingen der kan lide, så hvis du støder på én, kan du snart læse her på siden, hvordan du sætter ham/hende på plads!

 

Alle disse, og flere til, deler jeg til private vinsmagninger. Så hvis du vil booke en aften med masser af fantastisk vin, gode tips, og sjove historier fra bøndernes verden på Højre-banken, kan du se hvordan det foregår, og hvad det koster her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *