Tips, tricks og tommelfingerregler 2

Præsentation er altafgørende når du har gæster. Når dine venner banker på døren, og forventer en god vin-oplevelse, men du står med en “ups’er” er der flere ting der skal gøres, og kan forberedes. Disse tips skulle gerne udruste dig til, at håndtere selv de mest delikate situationer.

Din flaske har vinsten – sådan gør du den mere præsentabel:

Flere forbrugere er bange for-, og væmmes ved vinsten (Læs: myter om vin. For at læse mere om emnet) Men man kan faktisk gøre noget ved fænomenet, før servering for sine gæster, hvis dette er ønsket.

Hvis din flaske har høje “skuldre” kan du i et par timer, opbevare den et lidt køligere sted (evt. køleskab). Dette vil sørge for at de faste stoffer når bunden af ​​flasken.
Derefter kan du bruge en karaffel og gradvist, hælde vinen i din karaffel; Husk at gøre det meget langsomt, så du ikke hælder det uønskede grums med ned. Det hjælper hvis du har noget lys, under flaskehalsen og -skuldrene, for at holde øje med grumset.

 

Hvilken karaffel skal du bruge, og især undgå?

En karaffel er ligesom glasset du skal drikke af; en videnskab som gør din vin-hobby, endnu dyrere! (Klik på billedet)

Det vigtigste med karafler er faktisk; ikke at hælde en moden vin, på en karaffel til unge vine! Da jeg i forvejen ikke anbefaler, at hælde vine som er over 15 år gamle, på karaffel – Så ville det være tragisk at hælde den på en karaffel, der vil ødelægge den fuldstændigt. Resten af denne videnskab omkring karafler, er faktisk meget minutiøs.

Hvordan skal din vin opbevares, hvis du ikke har et vinkøleskab?

MØRKT! Det vigtigste for vinen, er at den ikke får sollys. Vinen “ælder” hurtigere af sollys, og ikke nødvendigvis på en god måde. De vine som jeg ikke har plads til i mit vinkøleskab, bliver opbevaret liggende under sengen. Det er vigtigt at de ikke står op, hvis de skal opbevares over længere tid, for vinen skal røre proppen, så den ikke tørrer ud. Faktisk så kommer “propsyge” udelukkende af fejl i proppen. Hvis proppen er af middel/dårlig kvalitet, så er der meget større chance for propsyge. De største Chateau’er har efterhånden investeret så meget i forskningen af denne, så chancerne er minimale nu om dage, så længe man bruger ordentlige propper.

Derefter er det vigtigt at du ikke opbevarer dine vine i lukkede trækasser, da de forhindrer fugten i at komme  ind til vinen. Husk at silkepapiret omkring de store Cru’er skal fjernes, da dette med fugten kan klistre fast til etiketten og ødelægge den (dermed også dens værdi)

Smager din vin af prop? (Smagen er lidt ligesom proppen lugter) Så kan du faktisk fjerne det!

Nogle gange får man købt en god flaske, i en butik hvor de ikke returnerer flasken i tilfælde af propsyge. Så ville det jo være synd at smide den ud! Disse 2 tricks kan du bruge i den situation:

Metode 1:
Hæld din propsyge vin i en kande.
Skyl vinflasken med vineddike. (Hvid til hvid, og rød til rød)
Hæld vinen tilbage i sin oprindelige flaske.

Metode 2:
Tag et stykke cellofan film (strækbar plastik) på ca. 20cm (rul 20 cm ud). Og rul så dette stykke sammen til en lang, fin rulle, og sænk den ned i din propsyge flaske.
Efter nedsænkning i 8-12 minutter, forventes den berømte “kork-smag” at falde med omkring 75%, eller helt forsvinde, afhængigt af følsomheden af visse ganer.

 

Forsidebillede er fra Vinsmagning på “Quinta do Pego” i Portugal, på Duoro floden (Et resort og en portvin som varmt kan anbefales!)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *