Vinsprog

Det kan sommetider være svært at forstå, når der går “vinsprog” i den. Så jeg vil opdatere denne side løbende, med ord og udtryk samt deres betydninger, som jeg har brugt i bloggen eller andre indlæg. Hvis der mangler nogen på denne side, så sig endelig til; i enten en kommentar, eller på mail: MLS@sublettwine.com

 

 • 1855-cru’erne : En klassifikation som blev skabt i- og kendt som 1855’erne eller 1855-cru’erne. Alle de store vine fra venstre-bredden fik deres egen klassifikation under henholdsvin 1., 2., 3., 4. og 5. cru’er – Hvor 1. cru’erne er toppen af poppen. Listen af vinene kan ses på denne Wiki-side.   
 • 2. Vin: Vine som enten er på yngre planter, er af lavere kvalitet, eller er i overskud på en produktion. De fleste store vinproducenter har en 2. vin. F.eks: Les Forts de Latour er Chateau Latour’s 2. vin.
 • Appellation/AOC/AOP: Et geografisk område som giver en beskyttet titel til din vin. Disse “Appellationer” findes hovedsageligt i Frankrig. Disse anviser også hvilke druesorter, der må bruges i vinene på dette geografiske område. (f.eks. er de eneste tilladte røde druer i Bordeaux’s appellationer: Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec og Petit Verdot – Carmenère er delvist også tilladt) AOC/P står for Appellation d’Origine Controllée/Protégée (Appellation af kontrolleret/beskyttet herkomst) AOC er dog den gamle term og bruges officielt set, ikke længere. Så AOP har erstattet AOC.
 • Brut: En af betegnelserne af Champagnens sødme. Brut betyder at Champagnen indeholder mellem 6 og 15 gram sukker (Dosage)
 • Caviste: Et fransk ord der bruges om vin-butikker. Oftest har de et kammer med gamle og meget værdifulde vine. Saint-Émilion er kendt for sine stejle gader med cavister over alt.
 • Cru’erne/Cru Classée: Vine af en højere klassifikation på Højre-bredden er det Grand Cru og Grand classée (se nedenfor) og på venstre-bredden er det en klassifikation som blev skabt i- og kendt som 1855’erne eller 1855-cru’erne. Alle de store vine fra venstre-bredden fik deres egen klassifikation under henholdsvin 1., 2., 3., 4. og 5. cru’er – Hvor 1. cru’erne er toppen af poppen. Listen af vinene kan ses på denne Wiki-side.   
 • Cuvée: Er en term man bruger om en bestemt mængde, betegnet af størrelsen på beholderen. Når man snakker om et Cuvée, er det som regel en “Special-” eller “Limited Edition”, som afviger fra ens normale signatur-vin. Så man tager sine bedste druer fra de bedste marker (Som regel de ældste marker) og lægger dem i en tank/tønde for sig selv. Eller også klarer man det efter vinifikationen, hvor man samler næsten færdig vin fra forskellige tanke, for at få den optimale smag, (F.eks 80% Merlot og 20% Cabernet Sauvignon)
 • Den nye verden: En betegnelse brugt om vine, som bliver produceret udenfor de traditionelle lande. Så alt udenfor Europa/mellemøsten: Australien, New Zealand, USA, Argentina, Chile, Sydafrika etc.
 • En Primeur: Primeur-ugen er en uge i starten af April, hvor de store Chateau’er/Vinproducenter giver en smagsprøve af deres vine, som skal ligge på egefad flere måneder eller år. Når man køber en vin “En Primeur”, så køber man den på dens potentiale, inden den er færdig, og til den pris som er sat. På de gode årgange, kan vinene stige i værdi, fra den dag de bliver udgivet, og får points for deres slut-resultat i stedet for deres potentiale.
 • Fermentering/Fermentation: Gærings-processen som vinen går igennem for at opnå den ønskede alkohol volumen. For hvidvine foregår fermenteringen kun med saften, så efter pressen. For rødvine foregår denne med både skal, kerner og div. så før pressen.
 • Grand Cru/Grand Cru Classée: En klassifikation som udelukkende findes til appellationen “Saint-Émilion” som ligger på højre-bredden. For at blive Grand Cru skal du og vinen opfylde nogle bestemte krav, og så bliver du Grand Cru automatisk. Men for at blive Grand Cru Classée skal vinen igennem en smagning på et panel, og derefter tildeles titlen. Den titel kan blive taget fra dig øjeblikkeligt, hvis du daler i kvalitet. Listen af Cru Classée’er kan ses på denne Wiki-side.
 • Højre-Bredden/banken: Alle vine produceret på den højre side af Gironde floden. Som er det “hak” man kan se, der går ind i siden på vestkysten ved Bordeaux. Floden deler sig derefter i 2, og de bliver henholdsvis til “La Garonne” og “La Dordogne” – Fun Fact: Imellem dem ligger appelationen “Entre-Deux-Mers” som betyder “Mellem 2 have”.
 • IGP: Dette står for Indication Géographique Protégée, hvilket betyder; beskyttet geografisk indikation. Dette bruges som erstatning for VDP og VDF. Men IGP bliver ikke kun brugt om vin. Det kan også bruges om kød fra kvæg, svin, fjerkræ etc. om hvor og hvordan de er blevet dyrket og opdrættet.
 • Négociant: En négociant er en person eller et firma som køber vin i store mængder (Også i bulk/store tanke) for at få den favorable pris, for derefter at kunne sælge den i mindre mængder, til flere importører, i flere lande. En Négociant har dog oftest selv en produktion eller flere i sit eje.
 • New World / Den nye verden: En betegnelse brugt om vine, som bliver produceret udenfor de traditionelle lande. Så alt udenfor Europa/mellemøsten: Australien, New Zealand, USA, Argentina, Chile, Sydafrika etc.
 • Petit Chateau: En term man bruger om vine som bliver produceret uden Cru-klassifikationer. Så de mere ydmyge vine, hvor man som regel får et godt køb for pengene.
 • Premier Grand Cru Classée A og B: I bund og grund det samme som Grand Cru Classée, bare lige en kvalitet over – Hvor “A” er den bedste af den bedste og “B” ikke lige fik lov til at være med. Der er kun 4 “A” og 14 “B”, så i alt er der kun 18 vine som kan kalde sig “Premier Grand Cru Classée” Listen kan ses på denne Wiki-side.
 • Prop/Propsyge: Når en vin har “Prop” eller propsyge, menes der at den har adopteret smagen af proppen. Så når man dufter til den, så kan man kun lugte prop, og ikke de fine aromaer. Og når man smager den, så smager den af kork. Propsyge kommer af mange forskellige årsager. F.eks. når man bruger en prop af dårlig kvalitet. Eller hvis man har haft sin vin i stående position for længe, så proppen nåede at tørre ud, og derefter har lagt den ned – Det gør at vinen som cirkulerer i den tørre prop, får smagen af den.
 • ProWein: En vinmesse som årligt bliver afholdt i Düsseldorf, Tyskland. En messe med ca. 6500 udstillere/producenter fra hele verden, hvoraf ca. 500 er spiritus. ProWein bliver også afholdt i mindre størrelses forhold i andre lande.
 • VDP/VDF: Står for henholdsvis “Vin de Pays” og “Vin de France” – Disse udtryk er nu blevet erstattet med IGP. Men de betyder “Vin fra landet” og “Vin fra Frankrig” og blev/bliver brugt til vine af lavere klassificering end AOC. Ikke nødvendigvis dårligere vine, for man kan få VDP’er og VDF’er med høje points. De ligger bare ikke det rigtige sted, eller bliver ikke lavet på de rigtige druer i forhold til området, eller også har producenten endnu bedre vine, og vil holde hans hoved-produktion mere eksklusiv.
 • Venstre-Bredden/banken: Alle vine produceret på den vesntre side af Gironde floden. Som er det “hak” man kan se, der går ind i siden på vestkysten ved Bordeaux. Floden deler sig derefter i 2, og de bliver henholdsvis til “La Garonne” og “La Dordogne” – Fun Fact: Venstre-bredden er meget domineret af Cabernet-druerne, hvor den højre er bedst til Merlot.
 • Vinexpo: En vinmesse som afholdes hvert 2. år i Bordeaux, og hvert 2. i Hong Kong. Ca 2300 producenter/udstillere fra hovedsageligt Frankrig. Vinexpo holder også andre, mindre messer i Shaghai og Tokyo.
 • Vinifikation: Processen som druerne går igennem fra høst til happy-juice! Alle producenter har hver deres metode og opskrift, hvilket udgør de store forskelle i smagen på vinene (udover druesort, jord og klima).
 • Årgangs-trilogi: 3 årgange af vine i træk af ypperste kvalitet. De seneste 2 var: 1988-1989-1990 og 2014-2015-2016. Den næste årgang (2017) bliver den sværeste i mange mange år, og forhindrer dermed trilogien i at blive en kvartet af fantastiske årgange. 2017 bliver svær, fordi der kom frost i Frankrig, efter at vin-planterne var begyndt at blomstre – hvilket ødelægger produktionen af druer fuldstændigt.